24 nov 2011

La Universidad de Girona y los nuevos zahoríes


Aquests dies la Universitat de Girona i el Postgrau en Salut i Harmonia de l'Habitat d'aquesta universitat han estat notícia.

En diferents webs es questionaven el rigor científic d'algunes de les assignatures del postgrau. Com podeu veure a: http://listadelaverguenza.blogspot.com/2011/11/la-universidad-de-girona-y-los-nuevos.html
"Nos enteramos de la existencia del Curso de Postgrado en Salud y Armonía del Hábitat que ofrece la Universidad de Girona. Un curso del que podríamos decir que esconde una nueva forma de zahorismo si no fuera porque, lamentablemente para la Universidad, ni siquiera lo esconde: el programa incluye expresamente una sesión de prácticas de radiestesia.
Como comentábamos, se trata básicamente de actualizar viejas creencias con un lenguaje aparentemente moderno y hasta con pinta de científico. Total, basta con sustituir el viejo miedo al mal de ojo o a los gatos negros por el pánico a las radiaciones electromagnéticas, y la interpretación de la voluntad de los dioses a través del vuelo de las aves por el "análisis geomántico del espacio", la "creación de planos telúricos" y hasta el "análisis de la brújula", que debe ser algo dificilísimo.
Y, por supuesto, la varita de zahorí. Seguro que a las autoridades académicas de la Universidad de Girona y su Fundación les encanta ver como sus alumnos, en su camino de preparación para saber cómo vender supersticiones antiguas con apariencia (y precio) modernos, hacen el payaso varita de fresno en ristre, ¿verdad?"

Opinions i maneres diferents de veure la radiestesia i la pràctica dels saurins, i molt per reflexionar.

Pocs dies, el 21 de novembre, després d'aquestes crítiques al postgrau, la UdG el decidia susprendre. Així ho recull el diari de Girona: http://www.diaridegirona.cat/cultura/2011/11/22/suspes-curs-postgrau-acusat-caure-pseudociencia/531026.html
"El rectorat de la UdG ha volgut tallar d'arrel la polèmica sobre el curs de postgrau "Salut i harmonia de l'hàbitat", després que una campanya fes bullir la xarxa amb acusacions de caure en la "pseudociència" i la "bruixeria 2.0". La rectora Anna Maria Geli va informar ahir el Consell de Govern que el curs ha estat "definitivament suspès" per "la polèmica que ha generat a la xarxa". Fonts del rectorat van informar ahir que, malgrat aquesta decisió irrevocable, "no s'ha qüestionat la validesa científica del curs".
La campanya, iniciada per l'alumne d'Enginyeria Electrònica de la UdG Alberto Fernando Sierra, ha tingut especial ressò al portal Actuable, on els usuaris poden recollir signatures contra situacions que consideren injustes. (...)
El doctor Gabriel Barbeta, arquitecte i professor del Departament d'Arquitectura i Enginyeria de la Construcció, de l'Escola Politècnica Superior de la UdG, era l'impulsor i el coordinador del curs. El doctor va defensar en declaracions al Diari de Girona la rigorositat científica del curs, segons ell aprovat per la UdG. Segons Barbeta, el tema de l'harmonia de l'hàbitat ha estat tractat en congressos del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i més de 50 llibres i articles de publicacions científiques avalen el curs.
Barbeta va considerar la campanya un "atac amb to amenaçador i amb manca de respecte, fins i tot incitador a la violència" i va dir que estava estudiant emprendre accions contra el seu impulsor."

No hay comentarios:

Publicar un comentario